Gyakran ismételt kérdések

Ott van a belsejében!:)

Lehet szeretni vagy nem szeretni a nagy cégeket, de sokuktól elvitathatatlan, hogy – talán csak – a jó megítélésért, vagy akár igazi elköteleződésből nagyívű és anyagi terhet is jelentő erőfeszítéseket tesznek, kezdeményezéseket támogatnak. A fenntartható, környezetóvó gazdálkodásból nyert pálmaolaj használata ilyen ügy. Mi nem vagyunk nagy világcég, de azon termékeinknél, amelyeknél – élettani, terméktartalmi szempontból – szükséges a pálmaolaj használata, szóba sem kerülhet más, csakis RSPO-forrás.

Kritika éri persze a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (RSPO) rendszerét is. Az ahhoz csatlakozott termelők azt vállalják, hogy az ültetvényeik számára nem vágnak ki érintetlen esőerdőt, a vízkészletek védelmét biztosítják, a talajpusztulást megakadályozzák. A kezdeményezés bírálói ugyanakkor azt mondják, a betartatáson csúszik el dolog, s így a valóság továbbra is szomorú képet mutat. Felelősen és tájékozottan szóló ugyanakkor nem állítja, hogy a pálmaolaj nélkülözhető, félreállítható volna. Ennek számos oka van, de a környezet védelme szempontjából kiemelendő, hogy az olajpálmának azonos hozamhoz sokszor kisebb termőterületre van szüksége, mint más olajtermelő növényeknek.

Az az igazság, hogy azon cégek, amelyek – a magasabb ár mellett is – RSPO-minősített pálmaolajat vásárolnak, annak előállítóját arra ösztökélik, hogy termelése egyre nagyobb hányadát ezen környezettudatos pályára állítsa. A Kerekasztal eközben mindent megtesz azért, hogy a csatlakozott termelők vállalásai betartását ellenőrizze, s őket egy felálló értékelő rendszeren keresztül rangsorolja, ezzel biztosítva a vásárlók tisztánlátását, s a környezetünk valódi védelmét.

Beszállítónk egyébként a következő tanúsítványokkal rendelkezik:

 • ISO 9001:2008 (tanúsítvány szám: SG96/07145)
 • ISO 14001:2004 (tanúsítvány szám: SG09/02651)
 • OHSAS 18001:207 (tanúsítvány szám: 18072007 CB 02)
 • BRCGS Food Safety (BRC Food)
 • HALAL (tanúsítvány szám: 1 101-06/2004)
 • KOSHER (Kp)
 • Responsible Care®
 • HACCP (tanúsítvány szám: AR 4868)
 • GMP (tanúsítvány szám: GMP 004)
 • GMP+B2 (GMP+)
 • RSPO (tanúsítvány szám: RSPO-1106058)
 • ECOCERT raw material (COSMOS approved)

A visszaválthatóság megszervezése, a tárolás, tisztíttatás, visszaforgatás a miénknél sokkal nagyobb és bonyolultabb szervezeti rendszert, üzemméretet, valamint speciális szakértelmet igényel. Átvételi pontunkon van lehetőség az elhasznált dobozok és üvegcsék leadására, azonban ezeket nem tudjuk újra felhasználni, mi is szelektív hulladékgyűjtőbe helyezzük. 

Termékeink több mint fele több hónapon át fogyasztható. Az egyik legnépszerűbb termékünk a D3-vitamin majdnem háromnegyed évig. A multivitamin termékünk is kapható már 3 hónapra elegendő kiszerelésben. 

Szívesen tennénk, de sajnos az igazság ez. Röviden: „A PLA alapú műanyagok többsége kukoricakeményítőből készül, viszont csak akkor képesek lebomlani, ha ipari komposztálóba kerülnek. Ennek oka, hogy a PLA műanyag bomlásához szükséges 60°C megléte nem jellemző az otthoni, kert végi komposztálókra.” 

Bármennyire is drágábbak a PET-től különböző, tárolásra többé-kevésbé alkalmas anyagok, felelős cégek kezéből sokkal többel találkoznánk belőlük, ha az elterjedésüket nem akadályoznák a mi szintünkön nem orvosolható körülmények. A 2000-es évek elején egy cseh vizsgálat mélyreható elemzéssel hasonlította össze a PET és az üveg környezetre gyakorolt hatásait.
A munkájáért szakmai díjjal elismert szerző megállapítása szerint a legkisebb teljes negatív környezeti hatást a 40-szer újratöltött üveg okozza, nemcsak az üveg-, hanem a PET-alternatívákkal is összevetve.

A legjobb PET-alternatíva (lerakás) káros hatása is ennek háromszorosa. Az újratöltés nélküli üveg okozza ugyanakkor a legnagyobb negatív hatást, s a visszaválthatóság megszervezése, a tárolás, tisztíttatás, visszaforgatás a miénknél sokkal nagyobb és bonyolultabb szervezeti rendszert, üzemméretet, valamint speciális szakértelmet igényel.

A festék növényi olajbázisú, de a pigmentek nem természetes anyagból készülnek, így sajnos a doboz nem ajánlott komposztálásra, bár azt nyomda azt írta, hogy a kártékonyabb anyagok a száradás közben elpárolognak. Ez minket nem győzött meg.  Ragasztóanyagból pedig csak az komposztálható, amit a régi befőttesüvegeken használtak a címke felragasztására. (uborka, csalamádé stb.) Ezeket lehetett könnyedén leáztatni. Azonban sajnos ez a ragasztóanyag kartonok ragasztására alkalmatlan, mert nem bírja a hajlítást. 

Jogos a felvetés, de a jelenlegi (élelmiszeripari követelményeknek megfelelő) tégelyünk kis méretű változatát is abból előformából fújják, amiből a nagyobb változatot. A csomagoláson természetesen még így is lehetne spórolni (kisebb tégelyhez kisebb csomagolás is elég lehet) azonban ez csak akkor lenne igaz, hogy ha több termékünk is készülne ilyen kis kiszerelésben. 

Lehetne saját tégelygyártó üzemünk, azonban ehhez nincs meg a megfelelő tudásunk, személyzetünk, gépparkunk és az ehhez szükséges hely sem áll rendelkezésünkre. 

Rendelhetnénk egyedi gyártású tégelyeket is, azonban ebből legalább 800 000 darabot kellene rendelnünk ahhoz, hogy ez ne jelentsen jelentős anyagi terhet, amit természetesen a vásárlók is megéreznének. És akkor még a tégely élelmiszeripari engedélyeztetéséről nem is esett szó, vagy a gyártás megbízhatóságáról. 

Tele is lehetne tölteni ezeket a tégelyeket, azonban ez pl. az ashwagandha termékünk esetén a végfelhasználói ár közel háromszorozódását jelentené. Nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy 10 000 forint felett vásároljanak étrend-kiegészítő termékeket, így erre is figyelnünk kell. 

A jövőt a tasakos megoldásokban látjuk, ezt pedig hamarosan a fogyasztóink is érzékelni fogják.

 • Dobozos termékek doboza: papír hulladék.
 • Dobozos termékek papír-kellékei és kísérőlapjai: papír hulladék.
 • Dobozos termékek tégelye: műanyag hulladék
 • Dobozos termékek pippetás üvege:
  • Pipetta sisak (lehúzható a pipettáról): műanyag hulladék, ahogyan az egész műanyag felsőrész is.
  • Üveg: üveg hulladék.
 • Multivitamin kanál: műanyag hulladék.
 • Szilika-gél tasak: kommunális hulladék. (nem gyűjthető szelektíven.)
 • Tasakos termékek tasakjai: kommunális hulladék. (Nem gyűjthető szelektíven.)

További kérdése van?

Írja meg nekünk a zold@gal.hu e-mail címre és szívesen válaszolunk.

Emailt küldök